Földkábel javítás

A földben rengeteg kábel húzódik, nemcsak az utcákon, kint a szabadban, hanem a lakhelyünkön is, hiszen így jut el a lakásokba az energia. Ha kertes házban lakunk, akkor nem árt tudni, hol futnak a földben a kábelek, ha esetleg meghibásodás következne be, egyszerűbb legyen a földkábel javítás. Nem is gondolnánk, hogy a kertünkben mennyi kábel fut a lábunk alatt. Például a kapura vagy kerítésbe szerelt villanyóra esetében is földkábeles csatlakozással kerül továbbításra az energia az épületekhez. Vagy az elektromos kapumozgató villamos motor tápláló és vezérlő földkábel, illetve a világítást tápláló földkábelek, ezek mind a földben vannak, ez a legoptimálisabb módja a kábelek láthatatlanságának, azon kívül a legkevésbé balesetveszélyes, hiszen gyakorlatilag nem is találkozunk a vezetékekkel, kábelekkel. Vannak olyan nem túl fejlett országok, ahol minden a föld felett van, az összes vezeték a fejünk felett alig egy-két méterre fut, és gyakran le is szakadnak, megrongálódnak. Ez roppant balesetveszélyes, bár igaz, olcsóbb megoldás, mint végigvezetni a kábeleket a föld alatt, kilométereken keresztül. A földben elhelyezett földkábel javítás nagy szakértelmet igényel, hiszen meg kell találni a hiba helyét, magát a hibát, és azután következik a földkábel javítása. Nagy mértékben megnehezíti dolgunkat, ha nem hozzáértően és szakszerűen helyezték le a kábeleket, ezek javítása kicsit bonyolultabb. Például abban az esetben, amikor áramvédő kapcsoló van beépítve, a kábel szigetelés meghibásodásakor le fog kapcsolni, ami azért kellemetlen, mert valószínűleg az egész házban el fog menni a villany, és csak a földkábel javítás után használhatjuk az energiát. Abban az esetben, amikor nincs beépítve áramvédő kapcsoló, jóval később kapcsol le a kismegosztó, ilyenkor jellemző, hogy nő a fogyasztás, jobban pörög a villanyóra, majd egy idő után kikapcsol. Ha visszakapcsoljuk a kismegosztót, egy idő után megint lekapcsol, aminek az lesz a következménye, hogy nem a túlterhelés miatt, hanem zárlat következtében áll le. A földben vezetett kábelek esetén sokszor Mtk és MBCu kábellel szerelnek, ami korántsem nyújtja azokat a műszaki paramétereket, mint a földkábel. Ilyenkor gyakrabban fordulhatnak elő balesetek, mert sajnos sok esetben ezeket a kábeleket alig 20-30 cm mélyre ássák, ez azért veszélyes, mert a kerti munkálatok során belevághatunk a feszültség alatt levő kábelbe és áramütést szenvedhetünk.

Gyakori hiba, amikor a kerti lámpákat nem megfelelően kötik be, ami előbb-utóbb meghibásodáshoz vezet a nedvesség miatt, így a földkábel javítás alkalmával gondoskodni kell arról, hogy ne érje nedvesség a kábeleket. Az egy jó megoldás lehet, amikor gyantás zsugor csövet használunk, ami megakadályozza a víz bejutását a kötésekhez. Ha nincs lehetőség arra, hogy a földkábelt a fagyhatár alá helyezzük, ami 0,7 méter, akkor ajánlatos a kábel védőcsőbe való helyezése. Ebben az esetben is arra kell ügyelni, hogy ne jusson víz a csőbe. A szakszerűen kialakított szerelésekkel az üzemzavarok keletkezési lehetőségét nagy mértékben le tudjuk szűkíteni, tehát megkönnyíti a földkábel javítás menetét és idejét.

Kellemetlen állapot, amikor a föld alatt húzódó csövek, vezetékek meghibásodnak, legyen az erősáramú, ivóvíz vagy távközlési hálózat, ami meghibásodik, hiszen ezek működése létfontosságú. Az ezeket érintő üzemzavarok többsége megfelelő kivitelezéssel elkerülhető, mégis az erősáramú kábelek hibáival viszonylag elég gyakran találkozunk. Egy kábelszakadás egyúttal ellátatlan fogyasztási helyeket is jelent, ezért célszerű a lehető leghamarabb elhárítani a hibát, és biztosítani az áramellátást. A kábelhibák, kábelszakadások hatékony behatárolására gyakran különböző mérési módszerek kombinációjára van szükség, ezekhez az összetett feladatokhoz a legjobb megoldás a mérőautó. Ebbe az autóba olyan korszerű méréstechnikai eszközök vannak beszerelve, melyeknek segítségével a legpontosabban behatárolhatjuk a kábelhibát vagy a kábelszakadást, és lehetőség nyílik a mérési és diagnosztikai feladatok gyors és profi elvégzésére. A mérőkocsival cégünk gyakorlatilag az ország egész területén képes dolgozni, pontos diagnosztikát tudunk felállítani, és a korszerű műszerek segítségével gyorsan elvégezzük a kábelhiba javítást, amit tapasztalt és jól képzett kollégáink végeznek el, a legnagyobb szakértelem birtokában, a lehető leggyorsaban.